„Грожђица на сунцу“ задржава моћ у Смитх Центру

Јохн Јосепх, лево/напред, ради кроз сцену са Тианном Левис током пробе'A Raisin in the Sun on Wednesday, January 3, 2018, at First African Methodist Episcopal Ch ...Јохн Јосепх, лево/напред, ради кроз сцену са Тианном Левис током пробе за 'А Раисин ин тхе Сун' у среду, 3. јануара 2018, у Првој афричкој методистичкој епископској цркви у Лас Вегасу. Бењамин Хагер Лас ВегасЈоурнал @бењаминхпхото Јохн Јосепх ради кроз сцену током пробе за „А Раисин ин тхе Сун“ у среду, 3. јануара 2018. у Првој афричкој методистичкој епископској цркви у Лас Вегасу. Бењамин Хагер Лас ВегасЈоурнал @бењаминхпхото 'A Raisin in the Sun on Wednesday, January 3, 2018, at First African Methodist Episcopal Church, in Las Vega ...Јохн Јосепх, десно/напред, ради кроз сцену током пробе за „А Раисин ин тхе Сун“ у среду, 3. јануара 2018. у Првој афричкој методистичкој епископској цркви у Лас Вегасу. Бењамин Хагер Лас ВегасЈоурнал @бењаминхпхото 'A Raisin in the Sun on Wednesday, January 3, 2018, at First African Methodist Episcopal Church, in ...Јохн Јосепх, десно и Тони Еллис пролазе кроз сцену током пробе за 'А Раисин ин тхе Сун' у среду, 3. јануара 2018, у Првој афричкој методистичкој епископској цркви у Лас Вегасу. Бењамин Хагер Лас ВегасЈоурнал @бењаминхпхото 'A Raisin in the Sun on Wednesday, January 3, 2018, at First African Methodist Episcopal Church, in ...Јохн Јосепх, десно и Тони Еллис пролазе кроз сцену током пробе за 'А Раисин ин тхе Сун' у среду, 3. јануара 2018, у Првој афричкој методистичкој епископској цркви у Лас Вегасу. Бењамин Хагер Лас ВегасЈоурнал @бењаминхпхото 'A Raisin in the Sun on Wednesday, January 3, 2018, at First African Methodist Episcopal ...Јохн Јосепх, у средини, ради кроз сцену са колегама из глумачке екипе током пробе за „А Раисин ин тхе Сун“ у среду, 3. јануара 2018. у Првој афричкој методистичкој епископској цркви у Лас Вегасу. Бењамин Хагер Лас ВегасЈоурнал @бењаминхпхото 'A Raisin in the Sun on Wednesday, January 3, 2018, at First African Methodist Episco ...Цхина Худсон, напред/десно, ради кроз сцену са Тиффани Тхомпсон током пробе за 'А Раисин ин тхе Сун' у среду, 3. јануара 2018. у Првој афричкој методистичкој епископској цркви у Лас Вегасу. Бењамин Хагер Лас ВегасЈоурнал @бењаминхпхото Лорраине Вивиан Хансберри, списатељица и активисткиња за једнака права, приказана је 5. маја 1959. Хансберијева представа 'А Раисин ин тхе Сун', прва драма црнкиње која је продуцирана на Бродвеју, освојила је награду Нев Иорк Драма Цритицс Цирцле Авард 1959. (АП фото)

Снови одложени.

Сви их имају. Сви се боре да их остваре.

Али немају сви моћ да их оживе.Стратоспхере тхрилл ридес лас вегас нв

Писац Лорраине Хансберри, која је умрла 1965. године у 34. години, имала је ту моћ - и показала је то за сва времена са А Раисин ин тхе Сун.

Прича о борби једне породице из Чикага са сиромаштвом, расизмом - и, понекад, међусобно - одјекнула је у публици од њеног дебија на Бродвеју 1959. године, на коме је наступила звезда у успону по имену Сидни Поатје. (Од тада су глумци од Дензела Васхингтона до Сеана Пуффи Цомбса играли Поитиерову улогу Валтера Лее Иоунгера.)

Редитељ Торреи Русселл поиграо се са идејом да модернизује поставку представе после Другог светског рата за продукцију Смитх Центра овог викенда, али се на крају одлучио да се држи класичне верзије, коју је Броадваи представио у ХООД-у (Хелпинг Отхерс Опен Доорс).

Требало му је добрих месец и по дана да се одлучи, напомиње. Помислио сам, колико би било сјајно урадити 1. чин 1950 -их и 2. закон 2018. Посебно зато што је, читајући сценариј изнова и изнова, Русселл открио неке нијансе које су сада прилично релевантне за нашу земљу, укључујући како финансијско оптерећење може упропастити подељену породицу.

На крају, међутим, Русселл се одлучио против било каквих савремених трикова - ружичастих фламинга, назива их - који би одвукли пажњу од универзалног утицаја Хансберријеве игре.

На крају крајева, у одређеној мери, то је нека врста приче већине Американаца, тврди он. Свако у публици може да се повеже у сваком тренутку са сваким ликом.

Представа се одвија у скученом стамбеном стану који деле три генерације осиромашене породице Млађи. Матриарцх Лена (Тони Еллис и Цхина Худсон се смењују у улози) покушава да одржи своју породицу на било који начин, каже Русселл, али она стари.

Дијеле сувише блиске ствари: Ленин син Валтер Лее (Јохн Јосепх), који једва зарађује за живот као возач лимузине, плус његова супруга Рутх (Тианна Левис), његов син Травис (Азион Броокс) и његова сестра Бенеатха (Тиффани Тхомпсон) .

Предстојећи долазак чека од 10.000 долара осигурања могао би бити спас за породицу. Валтер жели да инвестира у продавницу пића, али мама Лена би радије користила новац за нови дом у бољем насељу - белом насељу.

Авантуре духова, сезона 14, епизода 1

Уз генерацијске сукобе, А Раисин ин тхе Сун такође истражује питања као што су феминизам, класне разлике, појмови црне лепоте и различити ставови црних Американаца према њиховим афричким коренима, од прихватања до равнодушности.

Када је А Раисин ин тхе Сун дебитовао, то је била прва драма коју је написао један Афроамериканац која је отворена на Бродвеју у више од 50 година. Као што је писац Јамес Балдвин касније приметио, никада раније, у читавој историји америчког позоришта, толико истине о животу црнаца није виђено на сцени.

Уследила је филмска верзија из 1961. (у којој су Поитиер са колегама Руби Дее, Диана Сандс, Цлаудиа МцНеил, Лоуис Госсетт Јр. и Иван Дикон поновили своје сценске улоге). Тако су се догодиле и ТВ адаптације 1989. и 2008. године, заједно са Тонијевим победама на Бродвеју 2004. и 2014. године.

Да не помињемо Цлибоурне Парк, добитник Тони и Пулитзерове награде, спинофф постављен непосредно пре- и 50 година након- догађаја из оригиналне представе. Или Раисин, Тонијева музичка адаптација Хансберговог оригинала из 1973. године.

Бродвеј у ХООД -у је размишљао о постављању мјузикла Раисин, признаје Русселл, делом и зато што се мјузикли продају. Али иако сви раде мјузикле, праве игре имају моћ.

колико је мц хаммер зарадио

А Грожђица на сунцу задржава ту моћ, коментарише, чак и у свету микроталасне пећнице, где све желимо одмах.

Лорраине Хансберри: млада, надарена и црна

Напишите шта знате.

Са бродвејским класиком А Раисин ин тхе Сун, Лорраине Хансберри је дефинитивно то учинила.

Хансберри је своју награђивану драму засновала на властитом искуству из детињства када су се она и њена породица преселили у потпуно бело насеље Чикага.

колико вреди Сади Робертсон

Комшије, које су потписале рестриктивни пакт који искључује црнце са тог подручја, напале су Хансберријеву породицу, али су одбиле да се преселе осим ако им то суд не наложи; одлуком Врховног суда САД из 1940. године, Хансберри в. Лее, рестриктивни уговори су проглашени незаконитим.

Унука ослобођеног роба и нећака истакнутог афроамеричког професора, Хансберри је одрасла у породици средње класе која је била свесна борби за грађанска права и активистичких циљева.

Њена представа Кристално степениште фокусирана је на проблематичну црначку породицу у Чикагу. Доживео је промену имена и постао Раисин ин тхе Сун - нови наслов извучен из линије у песми Лангстона Хугхеса Харлем која пита: Шта се дешава са одложеним сном? Суши ли се као грожђица на сунцу?

Са А Раисин на Сунчевом дебију 1959., Лансберри је постала прва црнка која је имала представу на Броадваиу. Када је освојио награду Нев Иорк Драма Цритицс Цирцле за најбољу представу (над делима, између осталих, легендарних драмских писаца Еугенеа О'Неилла и Теннессееја Виллиамса), Хансберри је постао најмлађи драматург, први црни писац и пета жена која је освојила награду .

колика је нето вредност Тајлера Перија

Хансберри је свој фокус преусмерила на покрет за грађанска права почетком 1960 -их; њена друга представа, „Сигн ин ин Сиднеи Брустеин’с Виндов“, отворена је на Бродвеју у октобру 1964. али није успела да парира А Раисин ин тхе Сун’с импацт.

Три месеца касније, Хансберри је умрла у 34. години, жртва рака панкреаса. Након њене смрти, њен бивши муж Роберт Немирофф адаптирао је њене списе и интервјуе за сцену и назвао га То Бе Иоунг, Гифтед анд Блацк-наслов који је певачица Нина Симоне позајмила за песму из 1969. коју је написала у знак сећања на свог пријатеља.

Превиев

Шта : Броадваи ин тхе ХООД’с А Раисин ин тхе Сун

Када : 19:00 Петак, 14 и 19 часова Субота, 15 часова Недеља

Где : Позориште Троесх Студио, Тхе Смитх Центар за сценске уметности, 361 Симпхони Парк Аве.

Тицкетс : 39 УСД (тхесмитхцентер.цом)